Blog

Blog Image

Soluții digitale în agricultură

Fermierii din întreaga lume se confruntă cu provocări care variază de la cererea tot mai mare de alimente, lipsa resurselor naturale, costul  mare al forței de muncă și reglementările tot mai stricte privind agricultura durabilă. Pentru a hrăni mai mult de 10 miliarde de oameni până în 2050, industria agricolă trebuie să își mărească capacitatea de producție cu 70% (comparativ cu 2009), ceea ce creează nevoia de soluții mai bune.

 

Totodată, agricultura consumă 70% din  apa dulce la nivel global, iar 50-60% din aceasta este irosită din cauza aplicării ineficiente. Tehnologiile digitale dețin un potențial extraordinar pentru abordarea acestei probleme și  transformarea sectorul prin îmbunătățirea eficienței metodelor agricole, ceea ce duce la o mai bună  utilizarea resurselor și a energiei.

 

Soluții digitale cheie

Raportul recent al instituției ”Transforma Insights”cu genericul, Transformarea digitală  în sectorul agricol, a identificat mai multe soluții de transformare digitală dedicate  sectorului agricol care pot aduce noi performanțe în acest domeniu.

 

Managementul culturilor

Monitorizarea culturilor, solului și a stării plantelor prin intermediul senzorilor de pe teren sau al imaginilor din satelit, prin colectarea și analizarea datelor precum temperatura, umiditatea și fertilitatea. Aceste soluții pot reduce consumul de apă cu 15-30%, permițând fermierilor să își ajusteze tehnicile de irigare pe baza unor sonde de sol complete. De asemenea, ajută la reducerea aplicării de îngrășăminte specifice fiecărui loc, ceea ce poate duce la reducerea costurilor de producție cu aproximativ 15 % și la creșterea randamentului cu 15-20 %.

 

Irigare automată

Automatizarea activității de irigare pe baza datelor colectate de la senzorii de gestionare a culturilor, de la stațiile meteo inteligente, de la rapoartele meteo și de la alți factori de mediu. Sistemele de irigare automatizate sporesc și mai mult economiile de apă realizate de soluțiile de management al culturilor. În plus, acestea ajută la reducerea nevoii ca fermierii să viziteze fizic câmpul pentru a porni și opri pompele, economisind timp și combustibil pentru deplasări.

 

Managementul animalelor

Utilizarea tehnologiilor de transformare digitală pentru monitorizarea sănătății și localizarea animalelor. Soluțiile de gestionare a animalelor sunt implementate în diverse cazuri de utilizare, inclusiv gestionarea asistenței medicale, detectarea căldurii, gestionarea fătărilor, gestionarea hranei, gestionarea greutății și multe altele.

Aceste tehnologii în gestionarea animalelor limitează pierderile de muncă administrativă, asigură detectarea timpurie a bolilor, reducând astfel cheltuielile operaționale. De asemenea, ele reduc semnificativ facturile veterinare și scad primele de asigurare bazate pe sănătatea bovinelor.

 

Agricultura verticală de interior și serele inteligente

Utilizarea tehnologiilor digitale în medii controlate, adaptate la nevoile vegetației într-o seră sau în ferme de interior (cu ajutorul hidroponiei sau aeroponiei). Acestea utilizează tehnologia de agricultură în mediu controlat, în care toți factorii de mediu cum ar fi temperatură, umiditate, CO2, lumină  pot fi monitorizați și controlați pentru a crea cele mai favorabile condiții de creștere.

Aceste ferme depind în mare măsură de utilizarea inteligenței artificiale, a IoT și a automatizării proceselor robotice pentru funcționare. Fermele verticale de interior folosesc cu 70-95% mai puțină apă (folosind hidroponia și aeroponia) și necesită cu 90% mai puțin teren decât în cazul agriculturii tradiționale.

 

Agricultură cu drone

Utilizarea dronelor pentru a îmbunătăți diverse practici agricole, inclusiv evaluarea stării de sănătate a culturilor, irigarea, analiza câmpului, pulverizarea culturilor și plantarea. Beneficiile pentru agricultori includ un efort de muncă mai mic, o productivitate mai mare și o utilizare mai eficientă a resurselor. Dronele acționate de la distanță sunt utilizate intensiv în aplicațiile de pulverizare a culturilor în agricultură. 

 

Automatizarea fermelor și roboții

Toate tehnologiile sunt utilizate pentru a automatiza sarcinile repetitive ale fermierilor, care necesită multă muncă. Tehnologia are un potențial uriaș, deoarece roboții sunt mai agili, de exemplu, roboții de recoltare sunt de zece ori mai rapizi decât oamenii. Roboții de recoltat, plivit și plantat sunt încă domenii în dezvoltare, și la moment majoritatea companiilor fac teste comerciale timpurii, cu planuri de extindere în anii următori.

 

Managementul gospodăriilor agricole

Această soluție în agricultură este esențială pentru colectarea de date. Platformele pentru integrarea datelor colectate de la toate dispozitivele și sursele pentru maximizarea productivității, planificarea gospodăriei și gestionarea eficientă a operațiunilor. Datele combinate generate de senzorii de câmp, dronele, echipamentele de câmp și soluțiile de monitorizare prin satelit sunt adesea descentralizate din cauza lipsei de interoperabilitate a acestor sisteme de management centralizat a proceselor agricole. 

 

Monitorizarea produselor

Tehnologii utilizate în operațiunile post-recoltare, cum ar fi monitorizarea silozurilor, monitorizarea depozitării cerealelor, sistemele de sortare și ambalare. Aproape 50% din cereale, legume și fructe se pot altera în timpul stocării din cauza infrastructurii inadecvate, a întârzierilor și a incertitudinilor legate de cerere și ofertă. Soluțiile de monitorizare permit optimizarea condițiilor de depozitare,  îmbunătățirea eficientă a utilizării depozitării, reducerea consumului de energie și diminuarea costurilor de manipulare a stocurilor.

 

Monitorizarea aprovizionării

Monitprizarea resursele de intrare, cum ar fi îngrășămintele, combustibilul/ motorina, furajele (în cazul animalelor) și apa. Aceste soluții optimizează turele de livrare, depozitarea preventivă și planificarea eficientă a traseelor, economisind combustibilul și costurile cu forței de muncă. De asemenea, ele sporesc siguranța lucrătorilor prin reducerea scurgerilor și respectarea cerințelor de mediu reglementate de autorități (care, în caz contrar, pot duce la amenzi considerabile).

Soluțiile digitale menționate mai sus se dovedesc a fi o forță inovatoare, care va revoluționa practicile tradiționale prin furnizarea de date în timp real către fermieri, pe baza cărora aceștia pot face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea culturilor, condițiile solului, cerințele de irigare și altor aspecte din domeniul agricol. Se poate concluziona în mod rezonabil că practicile agricole în evoluție (împreună cu tehnologiile digitale) dețin un potențial extraordinar și pot asigura securitatea alimentară, spori eficiența și promova practici agricole durabile.

 

Surse:

https://www.iotforall.com/nine-key-digital-solution-areas-creating-value-in-agriculture

https://farmersreviewafrica.com/smart-farming-solutions-help-farmers-agritechnica-2023/

  • 2023-12-20
  • Corina Tomulet
  • 299 Views